בהוטן היא ממלכה בודהיסטית עתיקת יומין שנחשפה לעולם המערבי במאה ה 17 ועד היום מקפידה לשמור על אורח החיים המסורתי שלה, במקביל להשתלבות מדודה באורח החיים המודרני. בטיול שלנו ניחשף לבודהיזם הטיבטי, סטופות ומצודות עתיקות, נשתתף בפסטיבל מקומי מעניין, נשזוף עינינו בנופים משגעים, נלך ברגל, נרכב על סוסים, נירה חיצים, נשוט בנהר, והחשוב מכל, נכיר אנשים מתרבות אחרת ומרתקת.
ננחת בניו דלהי בבוקר וננצל את היום הפנוי עד לטיסה שלנו לבהוטן להיכרות עם העיר. העברה לצ'ק אין מוקדם בבית מלון הסמוך לשדה התעופה, להתרעננות ולארוחת בוקר. ככל שנספיק נבקר באתרי העיר המרכזיים. הסיור יכלול ארוחת צהריים במסעדה בעיר.
אחה"צ נשוב למלון לארוחת ערב ומנוחה עד הטיסה לפנות בוקר לבהוטן. לפנות בוקר, העברה מהמלון לשדה.
לפנות בוקר בשעה 04:35 נצא בטיסה מניו דלהי ובשעה 07:15 ננחת בשדה התעופה הבינלאומי בפארו.
נקבל חותמת ויזה בדרכון ונפגוש את המדריך המקומי שלנו, בשער קבלת הפנים.
עמק פארו נחשב לאחד היפים בבהוטן. נוכל לצפות בפסגות הגבוהות והמלכותיות ביותר בעולם וליהנות מנוף העמק עם יערות האורנים, המנזרים, המקדשים ובתי החווה המבודדים בין השדות וההרים. אחר הצהריים נבקר ב Paro Dzong ובמוזיאון הלאומי שמעליו.
Dzong הוא סוג של מבצר ומנזר בעל עיצוב ארכיטקטוני ייחודי. ה Dzong של פארו הוא מהמבצרים המרשימים ביותר של בהוטן, והדוגמא הטובה ביותר לאדריכלות הבהוטנית. הקירות המשופעים כלפי פנים יוצרים מבנה מסיבי המתנשא מעל העיירה. הדזונג נבנה במאה ה -17, והיה אחד מהמבצרים החזקים והחשובים ביותר של בהוטן ואף הגן מספר פעמים על עמק הפארו מפני פלישות מצד טיבט. כיום שוכנים בדזונג בית ספר לנזירים ומשרדי ממשלה מחוזיים. סצנות מהסרט 'בודהא הקטן' משנת 1995 צולמו בדזונג.
במעלה הגבעה שמעל לדזונג, מצוי מגדל שמירה עתיק המכונה בפי המקומיים Ta Dzong שנבנה בשנת 1656 ושופץ בשנת 1968 ע"י המלך, וכיום הוא משמש כמוזיאון לאומי. צורתו העגולה של הבניין מזכירה קונכיה, ולכן יש לעקוב אחר מסלול מסוים בתוכו על מנת לוודא שאכן עוברים בכיוון השעון בכל המראות הרלוונטיים.
בתוך המוזיאון ישנו אוסף מרהיב של Thangkas (ציורי בד טיבטים-בודהיסטים), אוסף בולים גדול, מקדש המתאר את ההיסטוריה של הבודהיזם, חפצי אבן וברונזה עתיקים ותערוכת נשקים מימי הפלישה הטיבטית.
נבקר גם במקדש Kitchu Lhakhang , שבנה המלך הטיבטי Songtsen Geonpo במאה השביעית. האגדה מספרת על שדה ענקית שהייתה שרועה על כל אזור טיבט וההימלאיה ומנעה את התפשטות הבודהיזם. על מנת להכניעה, המלך החליט לבנות 108 מקדשים שימוקמו על כל הנקודות אשר על גופה. 12 מתוכם נבנו בהתאמה לתכנית מדוייקת בשנת 638, ומקדש Jorkhang בלהאסה (בירת טיבט) נבנה בלב ליבה של השדה.
Kitchu Lhakhang נבנה על רגלה השמאלית ושייך לקבוצה של ארבעה מקדשים המסמלים את "האזורים המשועבדים מעבר לגבולות". מקדש זה ביסס את חשיבותה של פארו במרחב הבודהיסטי הדתי שבהימאלאיה. בשנת 1968 המלכה האם של בהוטן – H M Ashi Kesang Choden Wangchuk ארגנה בנייתו של מקדש דומה שני לצד הראשון. נסייר בעיירה. לינה בפארו.
לאחר ארוחת בוקר מוקדמת נתחיל את דרכנו לפונאקה. הדרך מטפסת למעבר דוצ'ולה, בגובה 3,500 מטרים מעל פני הים, וביום שמשי ובהיר יתגלה לנו מראה מרהיב של ההימאלאיה המזרחית. נבקר במקדש המלך ו ב 108 הסטופות שנבנו על ידי המלכה האם . Ashi Dorji Wangmo Wangchuk. נמשיך את דרכנו לפונאקה ולאחר כחצי שעה לערך נגיע לגנים הבוטאנים המלכותיים, שם נבקר.
בסיום הביקור נשים פעמינו למנזר Chimi Lhakhang , מהמאה ה- 15, שנבנה לכבוד Lama Drukpa Kuenley , הקדוש הבהוטני הידוע. לאמה דרוקפה קונליי היה ידוע בשפתו הגסה, באהבתו לאלכוהול ובתאוותו לנשים. למרות דרכו האמונית השונה הוא נערץ ברחבי טיבט ובטיול נבין מדוע. לינה בפונאקה.
הבוקר ניסע לצפון פונאקה ושם נעלה לסטופת Khamsum Yueley Namgyel, אחת הסטופות היפות במדינה, ממנה נערוך תצפית אל עבר נופי עמק פונאקה הצפוני. לאחר מכן, נלך בשדות האורז מ Suna-Gasa לאורך הנהר, אל עבר הדזונג וארמון המלך השלישי של בהוטן. בסיום הביקור נצא לרפטינג, נערוך פיקניק על גדת הנהר, נתנסה בירי חץ וקשת (ספורט מקומי ידוע), ולסיום, נבקר במצודת פונאקה ונצעד על הגשר התלוי הארוך שבמקום. נשוב למלון שלנו בפונאקה ללינה.
הבוקר נצא בנסיעה לכיוון טרונגזה. נעצור במעבר Pelaבגובה 3,350 מ' לתצפית מרהיבה. נבקר במבצר Trongsa שנבנה בשנת 1,648 והיה מקום מושבם של שני מלכיה הראשונים של בהוטן. מקומו האסטרטגי של המבצר, על הדרך המקשרת בין מזרח למערב, אפשרה ליושב בו לשלוט על מרכז ומזרח בהוטן.
נבקר ב Ta Dzong – מגדל שמירה שהפך למוזיאון. המגדל נבנה ב 1,652 על ידי Chogyal Minijur Tempa, המושל הראשון של טרונגזה, בעל 4 נקודות תצפית המדמות: נמר, אריה, נשר ודרקון. במקום מצוי מקדש שנבנה לכבוד הגיבור הלאומי – המלך Gesar, דמות אפית המופיעה בהרבה מהמיתולוגיות של המרחב הטיבטי. לאחר מכן, נסייר בעיירה Trongsa בה נלון הלילה.
היום נצא אל אזור בומת'אנג – זהו השם שניתן ל 4 עמקים הנפרשים בגבהים 2,500 מ' – 4,000 מ' והינו ליבת החיים הבודהיסטים בבהוטן. נחצה את מעבר Yutongla בגובה 3,400 מ', ומכאן הנוף ישתנה לנגד עינינו, ליערות מחטניים צפופים. נגיע לעמק Chumey ונבקר במרכז לאריגת צמר. כאן נאכל ארוחת צהריים בחווה מקומית.
לאחר ארוחת הצהריים נבקר במנזרTamshing ונמשיך למתחם הקדוש Kurjey Ihakhang. המקדש המרכזי נבנה בשנת 1,652 ובו מערה, בה על פי האמונה, גורו רימפוצ'ה (הבודהה השני) מייסד זרם המאהייאנה הטנטרי, עשה מדיטציה והשאיר את חותם גופו. המלך הראשון של בהוטן בנה את המקדש האמצעי בשנת 1,900 והמקדש השלישי שוחזר לאחרונה על ידי המלכה. נצעד ל Jambay Lhakhang לביקור במנזר מהמאה ה- 17 ונבקר ב Jakar Dzong. לינה בבומת'אנג.
יום זה יוקדש לביקור ב Tang Valley, אחד מארבעת העמקים היפים המרכיבים את מחוז בומת'אנג.
נבקר באגםMembartsho ("אגם המנורה הדולקת") אחד מהמקומות הקדושים באזור והמקושר למגלה המטמון המפורסם Lingpa Terton Pema שעקב אחר נבואה של גורו רינפוצ'ה וחשף אוצר בקרקעית האגם. הוא צלל לעומק האגם עם מנורת חמאה דולקת, ועלה מן האגם בעודה בוערת, עם תיבה ומגילה בידו. האמונה מספרת שהאגם חושף סימנים מבשרי רעות בפני מבקרים ברי מזל.
נבקר בארמון Ugyen Chholing שנבנה במאה ה- 16 ושוחזר לאחר שנהרס בשנת 1,897 ברעידת האדמה. כיום משמש המקום מוזיאון ומרכז ללימודי דת, מחקר והתבודדות. המבנה המרכזי מציג את אורח החיים והאמנות של האצולה הבהוטנית. נבקר במנזר הנשים Pemacholing נערוך פיקניק צהריים לגדות הנהר, ונטעם בירה במבשלה מקומית ונרכב על סוסים. לינה כמו בלילה הקודם.
היום מסענו בממלכה ייקח אותנו לעמק Phobjikha , לגנגטי, מקום מושבו של Pema Lingpa, מייסד זרם ה Nyingma – הזרם הבודהיסטי הטיבטי הראשון (הבודיהזם הטיבטי מחולק ל- 4 זרמים וזהו הזרם הראשון, פירוש המילה Nyingma הוא "העתיק"). נבקר במנזרGangtey Goemba מהמאה ה- 16, שהינו מרכז רוחני לימודי, נקיים שיעור מדיטציה ולאחר מכן נצא להליכה קלה שתיארך כשעתיים בעמק היפה. לינה ב Phobjika.
היום ניסע לבירת בהוטן טימפו. בהגיענו לעיר נבקר במקדש הלאומי, המוקדש לשלום עולמי ולשגשוג. המקדש נבנה בשנת 1974 לזכרו של אבי בהוטן המודרנית, המלך השלישי, ג'יגמי דורג'י ואנגצ'וק. הציורים הדתיים הרבים והפסלים הטנטריים המורכבים, מביעים במקביל את השלווה ואת הזעם של אלוהי הבודהיזם.
נבקר ב Tashichhodzong – "מצודת התהילה", שננבנתה במקור בשנת 1,641 ושוב מחדש, בשנת 1965. כיום היא משמשת כמרכז הדתי והאדמניסטרטיבי של בהוטן. בתחומה יש את חדר הכתר, משרדי ממשלה, מנזר ומקום מושבה של מועצת הנזירות העליונה. נבקר במפעל לייצור נייר מעלי דפנה, כמו כן, נסייר בעיר, ברחובותיה הראשיים ונבקר בשוק חפצי אמנות. לינה בטימפו.
היום נסייר בסביבות טימפו. ניסע צפונה מהעיר ולאחר כחצי שעה נעצור, נצא להליכה של כשעה וחצי ונגיע למנזר Tango – אחד מהמנזרים העתיקים שהוקמו ע"י מאסטרים בודהיסטים, המשמש כיום כאחת מהאוניברסיטאות המפורסמות ללימודים בודהיסטים ובמקום גרים כ – 200 נזירים. בסיום לימודיהם, הנזירים מקבלים תואר מאסטר בלימודי פילוסופיה בודהיסטית. נמשיך לביקור במנזר Pangri Zampa מהמאה ה- 16, והמשמש כבית ספר לאסטרולוגיה ל כ – 200 נזירים ( נוכל אולי לדעת לא רק את עתידנו אלא גם מהו גלגולנו הקודם).
נמשיך לביקור בגן חיות קטן בו נחזה ב Takin (סוג של גנו- עז) החיה הלאומית של בהוטן שנמצאת בסכנת הכחדה ובמרכז אריגת טקסטיל. לינה כמו בלילה הקודם.
הבוקר נצא לנסיעה קצרה, ולאחריה להליכה של 2-3 שעות לתצפית יפה על העיר טימפו, אותה נערוך מאחד מפסלי הבודהא הגבוהים בעולם (50 מ'). נמשיך לביקור ב National Institute for Zoring Chusum – בית הספר הלאומי לאומנויות, במוזיאון פולקלור ובמוזיאון הלאומי לעבודות טקסטיל. נמשיך בנסיעה לפארו ללינה.
היום נטפס לאתר הכי מפורסם של בהוטן: "מצודת הנמר" – Taksang Monastrey , הממוקם על צוק גבוה מעל עמק פארו. מנזר זה נוסד במאה ה-8 לספירה על ידי גורו רינפוצ'ה ונחשב לאחד המקומות הקדושים ביותר בבודהיזם. המנזר נשרף בחלקו בשנת 1998 ושוחזר כליל. על פי אחד הסיפורים, הגיע למקום גורו רינפוצ'ה מטיבט על גבו של נמר, התיישב במערה ועשה מדיציה במשך שלוש שנים, שלושה חודשים, שלושה ימים ושלוש שעות. המנזר נבנה בשלבים סביב המערה, החל מהמאה ה- 14.
לאחר הביקור במנזר נהנה מאמבטיית אבנים חמות בסגנון בהוטני. לקראת ערב נסייר לנו ברחובות העיר ונקנח בארוחת סיום. לינה כמו בלילה הקודם.
לאחר ארוחת הבוקר נעשה את דרכנו לשדה התעופה לטיסה לניו דלהי ומשם בטיסת המשך לארץ.
*ייתכנו שינויים קלים בלו"ז בשל אילוצי הטיסות
צרו קשר לתכנון טיול בהתאמה אישית
ביטוח נסיעות – חברתנו ממליצה למטייליה לעשות ביטוח נסיעות במועד ההרשמה לטיול. במקרה של ביטול השתתפותכם/ביטול הטיול, מסיבות המפורטות בפוליסה, תוכלו לדרוש מחברת הביטוח החזר כספים אשר שולמו על ידכם ולא הוחזרו מגורמים בחו"ל/חברות תעופה/כל גורם אחר ששולמו לו כספים על חשבון הטיול.
טיסות – המחיר שאנו נותנים מבוסס על מחירים ידועים כעת. שינוי במחיר על ידי חברות התעופה יביא לשינוי במחיר הטיול, לטוב או לרע.
חיסונים: יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית או למרפאת מטיילים ולהתייעץ עימם לגבי חיסונים נדרשים.